De eerste solo CD, Moment Suprême
PAN Records, 1996 

De verzamel CD, Van Minstrelen en Markiezen
PAN Records, 1998

De CD, Carratère
Planet Events, 2003

Yann Lawick de Troubadour

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Blogger Social Icon
  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon
  • Houzz Social Icon

Één der laatste troubadours der lage landen.​

Yann Lawick werd als Jan Willem van Opstal geboren in Breda in 1965.

Een groot gedeelte van zijn jeugd bracht hij door in het Keltische Bretagne.

Hij reisde als muzikant door o.a. Italië en Frankrijk. Hij studeerde bezigheids- therapie op Princenoord en deed de deeltijdopleiding van Sint Joost, de kunstacademie in Breda, daarna studeerde hij muziektherapie en Ortho Agogisch werk aan de Kopse Hof in Nijmegen. Al tijdens zijn studies trad hij regelmatig op en reisde hij o.a. met de commedia dell'arte groep "il Popolo" door Duitsland, België, Frankrijk en Italië.

Min of meer bij toeval is hij bij Feesterij het Tunneke, Stadsherberg de Mol en de Arjan van Dijk groep de rol van troubadour gaan spelen op Middeleeuwse en Franse themafeesten. 

In 1995 won hij het minstreelconcours op kasteel de Nemelaar in Haaren.
Wat later het begin bleek te zijn voor het oprichten van het troubadours gilde der lage landen.

Yann Lawick speelt solo als troubadour inmiddels zo'n 30 jaar op de kastelen en in de herbergen van de Lage Landen, maar ook in o.a. Frankrijk, Duitsland, Tsjechië en Italië, maar je kunt hem ook in grotere bezettingen tegen komen met o.a. duo- & trio Yann Lawick. Dan wordt hij bijgestaan door b.v. een contra bassist, een draailier- of doedelzakspeler, een fluitist of violist terwijl hij zelf de accordeon, de (gitaar)luit, de theorbe of de piano bespeelt.

Yann Lawick's eigen repertoire bestaat voornamelijk uit verhalende liederen en liederlijke verhalen in het Nederlands en Frans en heeft een eigen sfeer en geluid dat elementen van nostalgie, folklore, melancholie, liefde, vrolijkheid, verdriet en geluk in zich heeft. De op het eerste oor wat wollige teksten beklijven en treffen onherroepelijk de ziel en het hart.